preloader
Цивільний шлюб: правові реалії

Цивільний шлюб: правові реалії

Інститут цивільного шлюбу, так само як і інститут шлюбного контракту, набирає все більшої популярності не тільки в світі, але і в Україні. Все менше і менше пар сприймає традиційну офіційну реєстрацію шлюбу як необхідність. Та як наше законодавство регулює цивільний шлюб ?

Думаю, що багато хто чув вислів: «Цивільний шлюб – це союз безвідповідального чоловіка з жінкою, яка себе не цінує». Навіть якщо ми відійдемо від питання образливості фрази, то таке ставлення до цивільного (громадянського) шлюбу вже абсолютно не актуальне. Адже інститут цивільного шлюбу, так само як і інститут шлюбного контракту, набирає все більшої популярності не тільки в світі, але і в Україні. Все менше і менше пар сприймає традиційну офіційну реєстрацію шлюбу як необхідність.

ТА ЧИ ГОТОВЕ ДО ТАКОГО НАШЕ ЗАКОНОДАВСТВО?

Діюче сімейне законодавство знає, що таке цивільний шлюб. Як вказує законодавець у статті 74 Сімейного кодексу України дана категорія правовідносин має досить довгу назву: «жінка та чоловік, які проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі». Для комфортності, все ж таки, будемо і далі називати такий порядок «цивільний шлюб».

ЦИВІЛЬНИЙ ШЛЮБ VS ОФІЦІЙНА РЕЄСТРАЦІЯ

СПІЛЬНО НАЖИТЕ

Вирішальна відмінність цивільного шлюбу  – це  необхідність встановлення, тобто, доведення в суді, факту перебування сторін в такому шлюбі у певний період, а в першу чергу, в період придбання майна, що підлягає поділу. Доведення зазначених обставин суттєво ускладнює сам судовий процес.

При встановленні судом у своєму рішенні факту перебування сторін в цивільному шлюбі у певний період, процедура поділу майна у цивільному шлюбі регулюватиметься тими ж нормами, що і процедура поділу майна в офіційно зареєстрованому шлюбі.

Проте в офіційно зареєстрованому шлюбі, у Вас є велика кількість так званих «помічників» – презумпцій, які не лише закріплені в нормах законодавства, але і підтверджені на практиці Великою палатою Верховного суду. Мова йде про презумпцію спільної сумісної власності, а також презумпцію рівності часток майна подружжя при поділі спільної сумісної власності, які закріплені у відповідних статтях 60 та 70 Сімейного кодексу України.

Зазначені «помічники», стануть Вам в нагоді, в тому числі, і при проведенні процедури встановлення факту перебування в цивільному шлюбі на момент придбання майна, адже поділ майна є також частиною цієї процедури.

СПАДКУВАННЯ

В процесі спадкування за законом існує велика прірва у правах спадкоємців, що перебували з померлим в офіційно зареєстрованому шлюбі, або ж цивільному шлюбі. За законом при спадкуванні після померлого, другий з офіційно зареєстрованого шлюбу, що пережив померлого, спадкує в першу чергу. В цивільному шлюбі – це четверта черга, і лише при умові, що проживав з померлим не менше п’яти років до його смерті. Проте, якщо є інші спадкоємці першої черги, то четверта черга спадкоємців нічого не отримає. Звісно, вихід є – заповіт.

МЕДИЦИНА

Що стосується медицини, то тут все не складно, зважаючи на відношення медперсоналу до відвідувачів. Складнощів взагалі не виникає в ситуаціях, де підписуються певні договори, в тому числі, в страховій медицині, де можна вказати будь-яку особу, як контактну, тобто з якою необхідно зв’язатися. Проте, однозначно будуть складнощі при отриманні свідоцтва про смерть, яке видають лише «близьким родичам».

ДОВЕСТИ В СУДІ ФАКТ ЦИВІЛЬНОГО ШЛЮБУ…

Якщо доводити сам факт перебування, то тут варто виходити із загального поняття сім’ї, що визначено в статті 3 Сімейного кодексу України: «сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки». Тут, в якості доказів Вам стануть в нагоді усі докази, які ви несвідомо формували все життя – фотографії, відеозаписи, спільні великі покупки, спільні звернення в певні установи (в тому числі медичні), докази проведення ремонтних робіт, спільні договори, спільні подорожі, свідки і т.д.

Проте не всі з першого побачення та початку спільного проживання формують базу таких доказів, саме тому складно визначити, що перебування в цивільному шлюбі було саме в певний період або ж почалося саме з конкретного періоду.

Перед стартом зазначеної процедури, рекомендую Вам зважити на два важливих моменти:

Перший – це можливість укладення нотаріально посвідченого договору про поділ майна. У випадку, якщо другий із «подружжя» визнає факт перебування в цивільному шлюбі та ви бажаєте поділити набуте в цивільному шлюбі майно, то ви можете підписати договір поділу майна.

Другий момент пов’язаний з тим, що на відміну від офіційно зареєстрованого шлюбу факт перебування в цивільному шлюбі в жодному офіційному реєстрі не відображається. А тому, усе набуте в цивільному шлюбі, як рухоме, так і нерухоме, може бути відчужене тим, на кого воно зареєстроване (титульним власником) без згоди та відома другого із «подружжя». Саме тому, аби майно нікуди не «втекло», при ініціюванні такого процесу необхідно використовувати передбачений цивільним процесуальним законодавством механізм забезпечення позову шляхом накладення арешту на майно та заборони його відчуження.

АЛЬТЕРНАТИВА ЦИВІЛЬНОГО ТА ОФІЦІЙНОГО ШЛЮБУ?

Якщо ви досі перебуваєте в цивільному шлюбі і маєте бажання врегулювати вже зараз всі свої майнові відносини, то можете підписати нотаріально посвідчений договір жінки та чоловіка, що перебувають в цивільному шлюбі. На відміну від шлюбного договору, на законодавчому рівні такий договір не врегульований, проте Міністерство юстиції України його визнає та суди приймають. В ньому ви описуєте та врегульовуєте основні нюанси ваших відносин.

Якщо ж такий договір у Вас відсутній, тоді можемо порекомендувати не гаяти час і збирати якнайбільше доказів, що підтверджують факт перебування в цивільному шлюбі.



Олег Голубничий, партнер АО Сирко і партнери, керівник судової практики