preloader
До Вас прийшли з обшуком: Ваші дії

До Вас прийшли з обшуком: Ваші дії

Часто обшук це непередбачуване явище, яке може статись з будь-ким. Ми зібрали всю необхідну інформацію для Вас, аби Ви знали про свої права, на що звернути увагу та як діяти.

Обшук — це слідча дія, що полягає в примусовому обстеженні приміщень, споруд, ділянок місцевості та інших об’єктів, які перебувають у віданні певних осіб, з метою знайдення та вилучення предметів і документів, що можуть мати значення у справі, або знайдення осіб, що розшукуються, проваджуваному за наявності ймовірних даних про те, що вони приховані в певному місці чи в певної особи

Види обшуків:

  •  обшук житлових приміщень (житлових будинків, котеджів, квартир, замків, кімнат у гуртожитку, постійних чи тимчасових житлових помешкань, у тому числі і в готелі чи іншому місці, включаючи туристичний намет на лоні природи);
  • обшук іншого володіння особи (дачної будівлі, гаража, яхти, літака, автомобіля, магазину, кав’ярні, кіоску, саду, городу, подвір’я, ферми, земельної ділянки чи угіддя тощо);
  • обшук службових та інших приміщень (складських, службових і виробничих приміщень, підприємств, установ, організацій та інших сховищ);
  • обшук території (земельної ділянки, саду, городу тощо);
  • обшук особи (особистий обшук).

Першочергові дії, після того як до Вас прийшли працівники правоохоронних органів з обшуком.

Етап 1.

Розпочати відео фіксацію події, при цьому попередити службових осіб, про початок фіксації події з вашої сторони.

1.1 Встановити, який саме правоохоронний орган до Вас завітав та кількість службових осіб.

1.2 Встановити особистість решти осіб, які вам невідомі.

1.3 Зателефонувати адвокату та повідомити про так званий «візит».

Етап 2.

2.1. Проаналізуйте ухвалу слідчого судді(суду) на проведення обшуку.

Аналіз ухвали слідчого судді потрібно здійснювати наступним чином:

  • дата (ухвала діє рівно 1 місяць, незалежно від кількості днів у ньому та того, що останній день може припадати на вихідний);
  • адреса проведення обшуку (має точно збігатися, навіть неправильно зазначений поверх може бути підставою для того, щоб не пустити правоохоронців);
  • обов’язкові реквізити та процедура вручення (вручатися має оригінал ухвали (примірник));
  • осіб, які беруть участь у обшуку. (вимагайте посвідчення, доручення та постанову про створення слідчої групи, якщо це прокурор, то постанову групи прокурорів, витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань).

2.2. За аналізом ухвали слідчого судді (суду) встановіть усі можливі недоліки, які були вами виявлені.

2.3. Наполягайте, на визначені вашого статусу у цій слідчий дії, після чого на роз’ясненні Вам прав та обов’язків, при цьому, перерахування статей кримінального законодавства не достатньо, а тому наполягайте на повному роз’ясненні перерахованих службовою особою прав та обов’язків під час слідчої дії. Саме таким прийомом Ви затягнете час до приїзду вашого адвоката.

2.4. Після чого Ви повинні підписатися на одному з примірників, який залишається у службової особи і має бути підшитий до матеріалів кримінального провадження. Під час підписання, обов’язково вкажіть дату та час, а також місце отримання вказаної ухвали, ваше П.І.Б., та встановлені порушення під час її отримання.

Важливо! Якщо службова особа, не вимагає у вас підписання одного з примірників ухвали слідчого судді – це є порушенням, і грає на Вашу користь, а тому не потрібно нагадувати службовій особі і настоювати на підписанні.

2.5. Запросіть службовій особі перед початком проведення обшуку продемонструвати засіб на який буде здійснено відео фіксацію обшуку. Вам необхідно переписати серійний номер, марку та модель засобу. Далі необхідно встановити на який носій буде здійснено запис матеріалу (картка пам’яті), її номер, марку та модель, обсяг.

Етап 3.

3.1. Визначити поведінку під час обшуку:

   Головне не боятися обшуку! Не нервувати та не чинити опір службовій особі в проведенні обшуку.

3.2. Визначити позиції під час обшуку.

За аналізом ухвали слідчого судді (суду) Ви зрозумієте мету та об’єкт візиту. А відтак, ви належним чином зможете вибудувати свою позицію самозахисту.

Окрім визначення позиції самозахисту, необхідно, визначити ризи цього обшуку в цілому (наприклад: вилучення пристрою для друку на якому можливо було «підроблено» документ).

Головною цілю повинно бути – зберегти майно. Звісно, що майно все одно може бути вилучено, однак, як показує практика повернути майно після вилучення вкрай важно, оскільки під час вилучення службова особа не ідентифікувала майно і не зазначила його індивідуальні ознаки, за якими в подальшому, як правило здійснюється повернення майна.

Щодо проміжних цілей, то вони можуть бути направлені на захист особистого майна (мобільний телефон), цінного рухомого майна.

ЕТАП 4.

3.1. Аналіз дій службової особи під час проведення обшуку.

Необхідно аналізувати дії службової особи під час проведення обшуку, оскільки кожна людина робить помилки. На практиці, зазвичай, службова особа зневажає деякими процесуальними етапами під час проведення обшуку, тим самим робить полики, які грають на нашу користь. А тому, необхідно, уважно спостерігати за діями службових осіб, про що робити нотатки із фіксуванням часу та П.І.Б. службової особи, яка вчинила порушення, із короткою фабулою порушення.

3.2. Аналіз дій понятих під час проведення обшуку.

Необхідно аналізувати дії понятих під час проведення обшуку, оскільки, як правило у службових осіб свої поняті. На практиці, зазвичай, це літнього віку особи. А тому, необхідно, уважно спостерігати що бачать чи не бачать поняті, чи чують вони, про що йде мова, про що робити нотатки із фіксуванням часу та П.І.Б. понятого, яки в той чи інший момент не міг бачити ту чи інший елемент обшуку.

3.3. Аналіз протоколу обшуку та додатків до нього. Вилучених речей і документів.

«Якісний» протокол обшуку – запорука успішного визнання протоколу обшуку не дійсним.  А тому, необхідно уважно прочитати текст, який був написаний службовою особою.

«Правильне» та «належне» вилучення речей і документів – запорука успішного повернення вилучених речей. А тому, слід уважно слідкувати за процедурою вилучення та пакування речей і документів.

Після складання протоколу, усі учасники слідчої дії повинні його підписати, якщо хоча б одна особа, яка була залучена як учасник до слідчої дії не завірить підписом вказаний протокол, таких протокол є не повним, що в свою чергу встановлює його неналежність.

В протоколі обшуку повинно бути описані вилучені речі і документи, при цьому вказане також повинно бути продубльовано в описі вилучених речей і документів, що є додатком до протоколу обшуку і його невід’ємною частиною.

В першому примірнику протоколу обшуку, повинно бути зазначено та проставлено підписи про отримання його примірника та отримання оригіналу додатку.

До протоколу обшуку необхідно і потрібно вносити зауваження та виявлені недоліки. Оскільки, як показує практика, слідчий суддя не завжди досліджує відеозапис на який було зафіксовано проведення обшуку.